İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Temyiz Nedir? Temyiz Süresi Ne Kadardır?

26.03.2020
4.535

Temyiz nedir? Temyiz süresi ne kadardır? diye bakılacak olur ise hukuk kapsamında her bireyin hakkını arayacağı yer olan mahkemeler de kendi içlerinde ayrılır. Ağır ceza, adi suça bakan mahkemeler gibi davalar da birbirinden farklı olur. Dava sonuçlansa bile üst mahkemeye başvurmak ise her bireyin hakkı olarak tanınır. Üst mahkeme denilen ise temyiz adı ile geçer.

Temyiz Nedir?

Temyiz en kısa tanımı ile davayı üst mahkeme olan Yargıtay’a taşımak olarak açıklanabilir. Bir mahkemede görülen davanın karar ve sonucunda usulsüzlük ya da anayasaya aykırılık şüphesi duyulması noktasında davanın bir üst mahkemeye yani Yargıtay’da da görülmesine olanak tanıma işlemine temyiz denir. Temyiz ayrıca her vatandaşın anayasal bir hakkıdır.

Temyiz Süresi Ne Kadardır?

Temyiz nedir? Temyiz süresi ne kadardır? her vatandaşın bilmesi gereken bilgiler arasında bulunur. Temyizin bir anayasal hak olduğu kanunlar tarafında güvence altında bulunur ayrıca temyiz süresi de mahkeme tarafından çıkan kararın tebliğ edilme işlemlerinden sonra toplam 7 gündür.

Bu 7 gün içine mahkeme kararının alındığı gün dâhil olmamak ile temyiz işleminin son günü tatil gününe denk gelir ise bir sonraki iş günü de işlem yapılabilir. Eğer ki taraflar mahkeme gününde mahkemede bulunmamış iseler karar, posta yolu ile tebliğ edilir ve posta ile tebliğ işleminde süre, postanın tebliğinden sonra başlar.

Yargı Sistemimizdeki Denetim Sistemleri Hangileridir?

Yargı sistemimiz 3 basamaklı denetim bölümlerinden oluşur. Bu bölümler;

  • Yerel Mahkeme
  • İstinaf Mahkemeleri
  • Temyiz

Hukuk sistemimizde 2016 tarihi ile istinaf kanun yolu uygulanmaya başlaması ile yerel mahkeme kararlarının bir üst yargı organı istinaf mahkemeleri halini almıştır. 2016 tarihinden önce üst yargı organı sadece temyiz mahkemeleri idi ve bu mahkemeler tarafından yerel mahkemelerde çıkan sonuçların denetlenmesi yapılırdı. Karar itirazları için istinaf mahkemelerinin yolu açılması ile yerel mahkeme kararlarına karşı önce istinaf mahkemeleri ardından da istinaf mahkemelerinde çıkan kararda temyiz yolu açık ise temyiz yoluna başvurular yapılıyor.

Temyiz Sebepleri Nelerdir?

Temyiz her ne kadar anayasal hak olsa da her karara karşı temyiz yoluna gidilemiyor. Temyiz yoluna başvurabilmek için muhakkak ki temyiz sebebinin bulunması gerekir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında temyiz sebepleri aşağıdaki şekilde belirtilir:

  • Hukuk ya da taraflar arasında olan sözleşmenin yanlış uygulanması
  • Dava şartına aykırılık yer alması
  • Taraflardan birinin davasını ispat edebilmek için dayandırdığı delillerin hiçbir geçerli sebep olmaksızın mahkeme tarafından kabul edilmemesi
  • Çıkan karara yönelik yargılama hatası ya da yargı konusunda eksiklerin olması.

Bu tip nedenlerin bulunması halinde temyiz yolu açık olur. Temyiz sebebi olabilecek konular, usul hukuku ya da maddi hukukun yanlış uygulamalarından kaynaklı sebepleri içerir.

Temyiz Mahkemelerinden Çıkan Sonuçlar

Temyiz mahkemelerinin incelemeleri sonucunda mahkeme kararı için; onama, bozma ya da düzelterek onama kararı çıkabilir. Onama kararı çıkması durumunda dosya kesinleşir ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi adına ilk mahkemeye yönlendirilir.

Bozma kararı çıkması durumunda dosya istinaf mahkemelerine geri gönderilir. Bu durumda istinaf mahkemelerinin önünde iki seçenek bulunur ya bozma kararına uyulur ya da kararda direnir eğer ki istinaf mahkemesi direnme kararı alır ise direk istinaf mahkemesine dava açılabilir.

Temyiz ile İlgili Öteki Ayrıntılar

Temyiz nedir? Temyiz süresi ne kadardır? Soruları temyiz yolu açık olan mahkeme karar sahipleri için önemli bir konudur. Bunun haricinde farklı ayrıntılar da mevcuttur. Temyiz başvurularında ceza hukuku dışındaki tüm temyiz başvurularında; tebliğ giderleri, gerekli harç ve giderlerin yatırılması gerekir. Temyize başvurulmasından dolayı İcra ve İflas Kanunu çerçevesinde kararın icrası durmasa bile icranın ertelenmesi mümkün kılınmıştır. Aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklar ile ilgili kararların icra olunabilmesi için kararların kesin hüküm halini alması gerekir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27