İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Vasilik kime verilir, kimler vasi olabilir?

29.10.2019
66.369
vasilik

vasilik kimlere verilir

Vasilik verilebilecek kişiler Türk Medeni Kanununda açıkça belirtilmektedir. Vasilik görevini yürütecek olan kişilerin bu görevi yerine getirecek olgunluk ve yeteneğe sahip olması, herhangi bir akıl zayıflığı taşımaması gereklidir. Vesayet makamı tarafından gerek görmesi halinde vasi olarak atanacak kişilerin rızası alınarak birden fazla vasi atanabilmektedir. Vasilik kime verilir hususunda ayrıca vesayet makamı tarafından öncelikli olarak değerlendirilen kişiler bulunmakta olup bu kişiler vesayet altına alınacak olan kişinin eşi ve hısımları olarak seçilir. Vesayet makamı öncelikli kişileri seçerken özellikle hısımların yerleşim yeri, yakınlığı ve kişisel ilişkilerini göz önünde bulundurarak vasilik için herhangi bir engel bulunmaması hususuna dikkat eder.

Vasi Tayini Ne Demek?

Kendi işlerini sürekli olarak yapamayacak durumda olan kişilere ilgili işlerde yardımcı olması ve haklarını koruması için görevlendirilen kişiler vasilik nedir sorusunun yanıtıdır. Vasi tayini atamak da belirtilen amaçla kişilere vasi atanması işlemini belirten tanımlamadır. Vasi olarak seçilen kişi ilgili işleri yerine getirme ve vesayet altına aldığı kişinin haklarını korumanın yanında menfaatlerine aykırı işlemler gerçekleştirmemelidir.

Vasilik Kararına İtiraz Edilebilir Mi?

Vesayet makamı tarafından verilen vasilik kararlarında vesayet altına alınacak kişinin annesi veya babasının göstereceği ya da kendisinin talep ettiği kimseler atanmaktadır. Karara itiraz edilmemesi için tercih edilen bu uygulama sonrası vasi olarak atanan kişinin görevlerini kanunen mevcut tutulan süre boyunca yerine getirmesi gereklidir.

Kimlere Vasi Tayin Edilir?

Türk Medeni Kanununda kimlere vasi tayin edilebileceği ile ilgili açıklayıcı hususlar bulunmakta olup ilgili hususlar aşağıda sıralanmaktadır:

  • 18 yaşından küçük her çocuk
  • Akıl hastalığı veya zayıflığı sebebiyle iş göremeyecek durumda olan kişiler
  • Aile düzenini bozacak yaşan tarzı içerisinde olan kişiler
  • 1 yıl veya daha uzun süreli hapis cezasına mahkum edilmiş erginler
  • Yaşlılık, sakatlık, ağır hastalık veya deneyimsizlik sebebiyle kendi isteğiyle vasi talep eden kişiler

Vasilik Kimlere Verilmez?

Vasi tayin edilemeyecek kişiler de kanunen belirtilmiş olup aşağıda ilgili kişilerin kriterleri sıralanmaktadır:

  • Vesayet altında olanlar
  • Kamu hizmetinden yasaklılar
  • Haysiyetsiz yaşam sürenler
  • Menfaati vesayet altına alacağı kişi ile çatışanlar
  • Vesayet altına alacağı kişi ile düşmanlığı olanlar
  • Vesayet daireleri hakimleri (Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemeleri)

Vasilikten Kaçınılabilir Mi?

Bazı özel durumlarda vasilikten kaçınılmaktadır. İlgili özel haller yaş, hastalık, meşguliyet vb. nedenlere sahip kişilere özgüdür. İlgili özel hallerin dışında olan kişiler vasilikten kaçınamazlar.

Kimler Vasilikten Kaçınabilir?

Vasi olmak istemiyorum talebi kabul edilecek özel durum sahibi kişiler aşağıda sıralanmaktadır:

  • 60 yaşını doldurmuş olan kişiler
  • Bedensel özür veya sürekli hastalık sebebiyle vasilik görevini yerine getiremeyecek kişiler
  • 4’den fazla çocuğu olan kişiler
  • Vasilik görevini başka bir kişi üzerinde yürüten kişiler
  • Cumhurbaşkanı
  • TBMM ve Bakanlar Kurulu Üyeleri
  • Hakimlik veya Savcılık meslek mensupları

Vasilik Davasında Hangi Mahkeme Yetkilidir?

Vasilik davası nerede açılır sorusunun yanıtı Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Özel vesayet işlemi olması halinde ise Asliye Hukuk Mahkemesi vasilik işlemini yapmak için yetkilidir.

Vasi Tayini Ne Kadar Sürer?

Vasi olarak atanan kişilerin belirli bir vasilik süresi geçirmeleri ardından vasilikten kaçınma haklarını kullanabilmektedirler. Vasilik kural olarak 2 yıl için atanmaktadır ve vesayet makamı tarafından bu süre her 2 yıl dolmasının ardından 2 yıl olmak üzere uzatılmaktadır. İkinci 2 yıl bitimi ile birlikte vasilik görevini 4 yıl sürdürmüş olan kişiler istemeleri halinde vasilikten kaçınma haklarını kullanabilirler. Vasilikten kaçınma haklarını kullanmamaları halinde görev süreleri 2 yıl daha uzatılabilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları - 25 Yorum
  1. sinan dedi ki:

    babam vefat etti kisitli kardesimin vasi siydi ben vasi olabilirmiyim ablam izmirde ozel hastanede yatiyor ben muglada yasiyorim

  2. Esra dedi ki:

    Merhaba
    Ben 19 yaşındayım kız kardeşim 16 yaşında izmir e abimin yanına gitmesi gerekiyor seyahat izni olmadıgından dolayı vasisi olarak yanında gitmem bi sakınca yaratır mı. Teşekkür ederim

  3. Ömer dedi ki:

    Merhaba kayın validemi eşim bakıyor Tam bağımlı raporu var, eşimin ehliyeti yok ÖTV muafiyetinden yararlanmak için ben damadı olarak vasisi olabilir miyim ne yapmam gerekiyor acil yardım ?

  4. Menekse Sert dedi ki:

    Ben Amerika’da yasiyorum, Turkiye’de yasayan ve demans olan annemin vasisi olabilir miyim?

    1. Canan dedi ki:

      Oğlum 25 yaşında alkol tedavisi görüyor birsuru borç yaptı bu yüzden vadisi olmak istiyorum vasisi olunca o borçlar babamı kaliyo

  5. yakup dedi ki:

    Merhaba 16 yaşında engelli olan kardeşim için vasi olmak istiyorum( benim yaşım 30 ). Annem ve Babam hayatta kardeşimin vasisi olabilir miyim. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

  6. figen dedi ki:

    merhaba.Amcam vefat etti.Karısı da ağır hasta.17 yaşında %45 zihinsel engelli bir oğulları var.Çocuk şuan devlet yurdunda.
    Şu an hayatta olan yek bir amcam var.Geçen gün bahsetti.Bu çoçuğun annesi ölünce vasi olacakmış ve bütün varlığını satacakmış.paradan ben çocuğa ayırırım diyor.Tabi uzak ihtimal.
    Benim babamda hayatta değil annesi benim vasi olmamı istiyor.
    Ben başvursam bana verirler mi, çünkü amca alabalıkta benden daha yakın görülebilir?
    Ne yapmam lazım?

  7. Anonim dedi ki:

    merhaba ben 17 yaşındayım ve vasim olmadan şehirler arası yolculuk yapmam yasak.İzmir’e öz ablam (24) ile seyahat etmem mümkün mü vasi olarak sayılır mı

  8. Bedirhan dedi ki:

    merhaba babam babaanem in vasisi olması için sulh hukuk mahkemesine başvurduk aklıma takılan bir soru vardı vasi tayin edilen kişinin üzerine taşınır taşınmaz mal varlığı olması bu duruma engelmi?
    (şu yüzden soruyorum ötv den muaf olarak araç alımı için)

  9. Alperen dedi ki:

    Merhaba ben 18 yaşındayım izmire bir seyehat gerçekleştirmem gerekiyir öz ablam 25 yaşında vasili olarak sayılıyormu acaba?

    1. Buşra dedi ki:

      Aynı durumdayım gidebildin mi?

  10. zühre ustalar dedi ki:

    Ben zühre ustalar benim iki torunum var oglum salih seyyarin cocuklari ilknur ve ihsan seyyar anneleri iki yil oldu kacti baskasiyla evlenmis oglum cezaevinde vasiliklerini almak istiyorum akamiyorum madi durumum yik almak icin onlar benimde cocuklarim nasil atarim neolur bana yardim edin ben adanada yuregirde guzel evler 1921 no 28de oturuyorum

  11. Ali dedi ki:

    Merhabalar benim ablam öldü kızı için vasi davasi açmak istiyorum bekarım mahkeme bana verirmi

  12. Zeynep saçma dedi ki:

    Anne me ben evimde bakıyorum sağlık kurulu raporu ile vasi olabilirim akıl sağlığı yerinde değil benim bir erkek kardeşim var babam vefat etti kardeşimin rızası olması lazımmıdır bilgilenmek istiyorum neler yapmam lazım saygılarımla

    1. Anonim dedi ki:

      Kendiniz bütün işlemleri yapabilirsiniz

  13. Edanur dedi ki:

    Merhaba benim annem akıl sağlığı yerinde değil ruh sağlığına yatırılması gerekiyor kendi isteğiyle olmadığı için yatıramıyoruz vasi alınınca olurmuş öyle söylediler vasi alma süresi ne kadardır ve başka nasıl hastanede tedavi aldırabiliriz sadece vasi ile mi olur?

    1. Anonim dedi ki:

      Çok kolay rapor artı mahkeme tevzii formu ile yatiriliyo

  14. Başak dedi ki:

    Merhabalar, bir tanıdığımın babası hükümlü, küçüklükten beridir görüşmüyorlar tanımıyorlar birbirlerini bile eve vasilik kağıdı geldi, herhangi bir iletişimi yok ilgisi yok bağlantısı yok. Ne yapabiliriz mahkemeye gitmiyor zaten tanımıyor etmiyor dediğim gibi 🤷‍♀️ ne yapabiliriz sorun teşkil edermi yardımcı olursanız seviniriz

  15. ALİ TURGUT dedi ki:

    BABAM DEMANS HASTASI VASİSİ OLMAK İSTİYORUM HASTANENİN HANGİ BÖLÜMÜNE GİTMEM GEREKİYOR.

  16. Flz dedi ki:

    Benim annem akıl hastasi. Annem 22 yıldir viyanada bakım evinde kalıyor. Annemi türkiyeye getirip Dayımlar anneme vasi olmak istiyorlar . ama annemle babam evli. Ben ve babam varken dayımların annemin vasisi olmasi mümkün mü

  17. Gülhis ozoglu dedi ki:

    Ağabeyim zeka özürlü ben 65 yaşında
    Yim onun vasisi olabilirmiyim

  18. Melek Taş dedi ki:

    Kayınvaldem yanımda ve bakımını ben yapıyorum ve benim yanımdada gitmek istemiyor ama vasisi ise oğlu eşim çok yoğun çalışıyor ben gelini olarak vasi olara talep edebilirmiyim

  19. Şükrü yüksekdağ dedi ki:

    Benim babamın akıl sağlığı yerinde değil babamın bizden sonra bir evliliği daha var ikinci eşinden olan oğlu kendisini vasi olarak tayin ettirmiş fakan annem ilk eşi hala resmi olarak evliler bizde kardeşler olarak bu duruma itiraz ediyoruz bizim bilgimiz dışında mahkeme açılabilir mi? İmzamız olmadan tek bir kişi söz hakkı alıp vasi olabilir mi? lütfen acil dönüş yapar mısınız.

    1. Avukat izmir dedi ki:

      Merhabalar, evet yapabilmeleri hukuken mümkün. Telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamak için derhal müdahale etmelisiniz.

      1. Anonim dedi ki:

        Merhaba ben 18 yaşındayım seyehata çıkıcam uçak ile öz ablam 25 yaşında vasilik yapabiliyormu acaba bana ?

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27