İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Avukata Vekalet Verme

02.02.2020
33.418

Adli konularda yeterli mevzuat bilgisine sahip olmadığımız için birçok adli işlemlerimizin takibinde avukata vekalet verme yolunu tercih ediyoruz. Çünkü konusunda uzman bir avukata vekalet vermek taraf olduğumuz davaları kazanmamız açısından önemli bir adımdır. Avukatların sahip olduğu kimlik birçok kurum ve kuruluşta normal vatandaşların ulaşamayacağı bilgi ve belgelere ulaşım hakkı tanımaktadır.

Herkes istediği avukata istenilen her konu hakkında kendisini savunması ve haklarını araması için vekalet verme özgürlüğüne sahiptir. Bu herkese tanınan anayasal bir haktır. Avukata vekalet vermek için uyulması gereken bazı yasal prosedürler bulunmaktadır.

Avukata Nasıl Vekalet Verilir?

Kendi adınıza veya vasisi olduğunuz kişiler adına istediğiniz avukata yasal olarak vekalet verebilirsiniz. Bir avukatın sizi temsil etmesini sağlamak üzere vekaleti noter aracılığı ile verebilirsiniz. Vekalet vermek için seçtiğiniz avukat ile birlikte notere giderek bu sürecin yasal zemine oturtulmasını sağlamış olursunuz.

Tüzel kişilik sahibi olanların bir avukata vekalet verebilmesi için tüzel kişilik adına işlem yapma yetkisinin bulunması gerekmektedir. Gerçek kişilerin avukata vekalet vermesi için reşit olmaları yeterlidir. Noter tarafından verilen vekaletin onaylanması tamamlandıktan sonra avukat belirlediğiniz konu üzerinde sizi temsil etmeye yetkili olacaktır.

Avukata Hangi Durumlarda Vekalet Verilir?

Avukatlara tarafı olduğunuz tüm yasal işlemleri takip etmesi için vekalet verebilirsiniz. Avukata vekalet verilen durumlardan bazıları şöyledir;

  • Boşanma davası
  • Ceza davası
  • İcra davası
  • Mal paylaşım davası
  • Alım – Satım yetkisi
  • Tespit davası

Gibi tarafı olduğunuz davalar için istediğiniz avukata vekalet verme hakkınız bulunmaktadır. Bir avukata istediğiniz her konuda ve kendi belirleyeceğiniz yetkilerle vekalet verebilirsiniz. Vekalet verilen avukat sizin adınıza her türlü bilgi ve belgeyi toplamak ve sizi en iyi şekilde savunmak zorundadır.

Avukata Vekalet Verilirken Dikkat Edilecek Hususlar

Anayasal hak olarak istediğiniz avukata her konuda adınıza işlem yapma yetkisini verebilirsiniz. Fakat bir avukata yetki verirken onun yaptığı her işlemden doğan sonuçlarda sorumluluk vekalet veren kişiye aittir. Burada avukatın bireysel olarak işlediği suçlar (Kavga, adam öldürme, gasp gibi) kapsam dışıdır. Bunun dışında verilen vekalet kapsamında işlenecek suçlar doğrudan vekalet vereni bağlayıcı niteliktedir. Bu yüzden bir avukata vekalet verirken;

  • Vekaletin konusu
  • Vakaletin süresi
  • İşlem yetkisi
  • Vekalet kapsamı

Konularına özen gösterilmelidir. Bir avukata sınırsız yetki ve süresiz vekalet vermek ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu sebeple avukata verilen vekalette noter huzurunda yukarıda belirtilen hususların imza altına alınmasında yarar vardır.

Avukata Verilen Vekalet Nasıl İptal Edilir?

Avukata sizi temsil etmesi için verdiğiniz vekaletin iptal edilmesinde iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve genelde en çok kullanılanı vekalet verilirken belirlenen sürenin dolmasıdır. Vekalet ile belirtilen işlemlerin tamamlanması da vekalet sürecini tamamlamaktadır.

Bir avukata noter huzurunda düzenlenen vekalet verme sürecinde belirlenen tarihin dolması otomatik olarak avukatı vekiliniz olmaktan düşürecektir. Avukata verdiğiniz vekaletin iptal edilmesi aynı vekalet verme sürecinde olduğu gibi noter tarafından kaldırılmaktadır.

Vekaletin Süresinden Önce Kaldırılması

Avukatınıza vermiş olduğunuz vekaleti tek taraflı olarak fesih etme hakkınız vardır. Avukata verdiğiniz vekaletin süresinden önce feshedilmesi için noter tarafından tek taraflı olarak veya avukatınız ile birlikte vekaleti kaldırabilirsiniz. Tarafların birlikte noterde vekalet kaldırması daha kolaydır.

Ancak verilen vekaletin tek taraflı olarak kaldırılmasında noterin vekalet talebini oluşturduktan sonra bu belgenin avukata ulaşması neticesinde vekalet sona ermektedir. Bu sebeple vekalet iptal işlemlerinin daha hızlı sonuçlanması bakımından her iki tarafın istekli olarak noterde bulunması gerekir.

Ziyaretçi Yorumları - 1 YORUM
  1. emrah kaynak dedi ki:

    geçirmiş olduğum bi kaza için sigortay dava açmak için vekalet vereceğim dava haricinde benim adıma başka dava ve alım satım yapa bilme hakınıda vermiş oluyor muyum teşekkür ederim şimdi den

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27