İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı

03.11.2019
8.171
çekişmeli boşanma

çekişmeli boşanmada mal paylaşımı

Çekişmeli boşanma davasında mal paylaşımı davaların uzamasındaki en önemli unsurlardan biridir. Özellikle anlaşmaya varamayıp çekişmeli boşanma davasına başvuran kişiler mal paylaşımları hakkında da çekişmeye düşebilmektedir. Mal paylaşımı için dikkate alınan temel unsur, mal rejimidir. Boşanma avukatları için en titiz yürütülmesi gereken konudur. Eğer önceden eşler arasında bir evlilik sözleşmesi varsa bu konu kısa sürede karara bağlanacaktır.

Boşanma davalarından kaynaklanan mal paylaşımı yapılan yasa değişikliği ile boşanmadan sonra yapılmaktadır. Bu nedenle tarafların ayrı bir dava açmaları gerekir. Evlilik süresi boyunca alınan mallar kanunen ortak sayılmaktadır. Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı yeni düzenlemeler ile daha kolay hale getirilmiştir.

Çekişmeli Boşanma Mal Paylaştırma ve Hesaplama

Boşanma davalarının büyük bir bölümü çekişmeli dava olarak görülmektedir. Ancak, tarafların anlaşması üzerine 1 yıldan fazla süreyle evli çiftler anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Bu dava ile kısa sürede paylaşım gerçekleştirilir. Çekişmeli boşanma davalarında ise mal paylaşımı sırasında hesaplama ve paylaştırma işlemleri;

  • Söz konusu tüm mallar %50 taraflara verilir
  • Evlilik süresince malı alan taraf dikkate alınmaz
  • Kendi parası ile malı aldığını iddia edenler değerlendirilir

Genellikle boşanma davalarında mal paylaşımı taraflara eşit olarak paylaştırılmaktadır. Şayet kişiler kendi parasıyla herhangi bir malı aldığını iddia ederse ve malı paylaşmak istemezse farklı hukuki yolları tercih edebilir. Boşanmada ev paylaşımı ve diğer tüm taşınır taşınmazlar eğer evlilik içinde alınmışsa eşit sayılır.

Çekişmeli Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Kadar Sürer?

Hukuk sistemimiz içinde iki farklı boşanma davası yer almaktadır. Bu davalardan daha kısa sürede sonuçlanan tür anlaşmalı boşanma davasıdır. İzmir’de de bir boşanma avukatı ile görüştüğünüzde, size ilk anlaşmalı boşanmayı önerecektir. Bunun yanı sıra, tarafların herhangi bir anlaşmaya varamaması halinde daha uzun sürede tamamlanan çekişmeli boşanma davaları açılmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarının uzamasına neden olan en önemli unsur mal paylaşımıdır. Bu tip davalarda süreler farklılık göstermektedir. Yaklaşık olarak bu davalar 10 ay gibi bir sürede görülmektedir. Bu sürenin üzerinde görülen birçok dava mevcuttur. Boşanmada mal paylaşımı genellikle eşit olarak yapılmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davaları Hangi Mahkemelere Açılır?

Boşanma davalarına bakmakla görevli mahkemeler Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin olmadığı bölgelerde taraflar Asliye Mahkemelerine dava açabilmektedir. Boşanmada mal paylaşımı ve nafaka gibi unsurlar dikkate alındığında görevli ve yetkili mahkemelerde görülen davaların sürelerinin farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açmak için mahkemelere dava dilekçesi ile başvuru yapılması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli davalara göre daha kolay bir şekilde açılmakta ve kısa sürede tamamlanmaktadır. Ancak çekişmeli davalarda durum oldukça farklıdır. Tüm haklarınızın korunması ve boşanmada mal kaçırmak vb. unsurların önlenmesi için uzman boşanma avukatları ile çalışmanız tavsiye edilmektedir. Anlaşmaya varamayan ve 1 yıl süreden az evli kalan kişilerin açtığı tüm davalar çekişmeli boşanma davasıdır.

Çekişmeli Boşanmada Mal Paylaşımına İtiraz Nasıl Yapılır?

Çekişmeli boşanma davalarında mal paylaşımına itiraz oldukça yaygındır. Bu durumun oluşması mahkeme süresinin daha da uzamasına neden olmaktadır. Haklı nedenlere ve kanıtlara dayanmayan itirazlar mahkeme tarafından değerlendirmeye alınmaz. İtiraz yapıldıktan sonra;

  • Mahkemece delillerin incelenmesi için paylaşım durur
  • Değerlendirme süresi boyunca malların satışı yapılamaz

Çekişmeli boşanma davalarında mal paylaşımına itiraz edilmesi halinde mal paylaşımı söz konusu delillerin incelenmesi ve itiraza cevap verilmesi için durdurulmaktadır. Boşanmada mal paylaşımı soruları genellikle bu tip itirazlar sonucunda gelmektedir.

Boşanma davalarında mal paylaşımının daha kısa sürede ve kolay bir şekilde yapılabilmesi için darp veya aldatma gibi unsurların bulunmaması gerekmektedir. Bu unsurlara maruz kalan tarafın lehine malların paylaşımı yapılabilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27