İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Çekişmeli Boşanma Davasında Maddi Durum İncelemesi

08.03.2020
5.612

Çekişmeli Boşanma davalarında tarafların birbirlerinden maddi talepte bulunmaları mümkün olabilmektedir. Koşulların uygun olması halinde hakimin, tarafların hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel yönden değerlendirmesi yapılarak maddi talebin miktarı hakkında bir karara varılır. Çekişmeli Boşanma davalarında, boşanma davasının açılması ile birlikte hakim tarafından, ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan araştırılmasının yapılması amacıyla taraflara en yakın kolluk kuvvetlerinin tarafların ikamet ettikleri yere gitmeleri ya da karakola çağrılmaları sağlanır. Bu kapsamda araştırılması sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için taraflar sorulabilecek soru içerikleri şu şekildedir;

  1. Tarafların maddi gelirleri
  2. Çalışma durumları ve şartları
  3. Maaş miktarları
  4. Maaş haricinde bir gelirlerinin olup olmadıkları
  5. Kimlerle yaşadıkları
  6. ​​Birlikte yaşadıkları kişilerin maddi durumları
  7. Oturdukları evin lira olup olmadığı
  8. Mevcut malvarlıklarının listesi
  9. Öğrenin durumları
  10. Tarafların iş yapmaya engel bir fiziki durumlarının olup olmadığı

Çekişmeli boşanma davaları dosyalarında yapılacak olan bu araştırma her iki taraf için de söz konusu olmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası dışında kalan tüm boşanma davaları Çekişmeli Boşanma Davası kapsamında olmaktadır. Eşlerin aralarında bir uzlaşmaya varamamaları neticesinde açılan boşanma davası türüdür.

Çekişmeli Boşanma Davasını Süresi Ne kadardır?

Anlaşmalı boşanma davalarından daha uzun süren Çekişmeli Boşanma Davası için kesin bir süreden söz etmek mümkün değildir. Her bir Çekişmeli Boşanma Davasının süresini etkileyen birbirinden farklı değişkenler olabilmektir.

Çekişmeli Boşanma Davasındaki Karar Temyiz Edilebilir mi?

Bazı özel dava türleri dışında kalan tüm davalar için temyiz yolu açıktır. Boşanma davaları için tarafların mahkemenin verdiği kararları temyiz etme hakkı bulunmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu mudur?

Boşanma davalarında avukat tutma zorunluluğu olmamakla birlikte, deneyimli bir avukat aracılığı ile takip edilen davaların tarafların yararına olacağı da bilinmelidir.

Çekişmeli Boşanma Davaları Hangi Mahkemeye Açılır?

Bu tür davaları aile Mahkemeleri yürütmektedir. Ancak Aile Mahkemelerin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulmalıdır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında İspat Ne Şekilde Olmalıdır?

Çekişmeli Boşanma Davası açarak evliliği sona erdirmek isteyenlerin ispatları hukuki yönden uygunluk içermelidir. İspat için delil olarak gösterilebilecek argümanları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Kredi kartı ekstreleri
  2. Doktor raporları
  3. Otel kayıtları
  4. Hastane kayıtları
  5. Mesajlar
  6. Fotoğraflar
  7. Mesajlar
  8. Sosyal medyadaki paylaşımlar
  9. Tanıkların ifadeleri

Bu argümanlardan en az birinin varlığı ispat için yeterlilik oluşturmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Velayet Hakkı

Çekişmeli boşanmalarda çocukların velayeti konusu uzlaşma sağlanmakta en çok sıkıntının yaşandığı konulardan biridir. Hâkim çocuğun ya da çocukların velayetini kime vereceği yönünde karar alırken çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurmakta ve kararı bu yönde vermektedir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Tazminat Nasıl Alınır?

Çekişmeli Boşanma Davalarında talep edilen maddi tazminat karşı tarafın ödeme gücü ölçüsünde olmalıdır. Tazminat için hâkim ilk olarak, dava dosyasını detaylı bir şekilde inceleyerek evlilik birliğinin sarılmasın daha fazla neden olan tarafı tespit eder. Taraflardan kusuru daha az olanın maddi tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Hâkim kusuru daha fazla olan tarafın ödeyebileceği kadar bir tutar için tazminat hükmeder.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Ne Şekilde Olur?

Mal paylaşımı için, boşanma davasının kesinleşmesinden sonraki 1 yıl içerisinde Mal Paylaşımı Davasının açılması ile mümkün olabilmektedir. Fakat karşı tarafın boşanma davası devam ederken mal kaçırmasın önlemek için, boşanma davası süreci içinde mal paylaşımına yönelik dava açılarak karşı tarafın mal varlığına tedbir konulması sağlanabilmektedir. Bu tedbir ile kişinin boşanma süreci zarfında mal satışını engellenerek boşanma davasının kesinleşmesinden sonra davanın kazanılması durumunda mal paylaşımı da hızlı bir şekilde sonuçlandırılmış olmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27