İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Miras Hukukunda Ev Paylaşımı Nasıl Yapılır?

18.12.2019
1.389

Mal varlığı kişinin hayatını kaybetmesi ile bırakılan malların mirasçı kişilere pay edilmesiyle gerçekleşen işleme miras paylaşımı denmektedir. Mirasçı kişiler kanunen belirlenmiş kişilerdir. Ayrıca miras sahibi olan kişi vasiyet ettiği kişiyi de mirasçı olarak kişilere ekleyebilmektedir. Miras sahibinin de ölümü gerçekleştikten sonra veraset belgesi yardımıyla kimlere ve ne kadar mirasın paylaştırılacağı ortaya çıkmaktadır. Peki miras hukukunda ev paylaşımı nasıl yapılır? En merak edilen sorular arasındadır.

Miras Hukukunda Ev Paylaşımı İşlemi

Miras hukuku durumunda ev paylaşımı işlemi, miras bıkan kişinin alt soyu veya eşi asıl mirasçı kişilerdir. Miras sahibinin eşi sağ ise eşi ve alt soyu olan çocuklarıyla paylaşım gerçekleşmektedir.

Alt soy kapsamında yer alan mirasçı çocuklar, torunlar ve hatta torunlarının da çocuklar yer almaktadır. Alt soyda bulunan mirasçılar ile mirası kalan kişinin eşi, eşit derece pay almaktadır. Tabii eğer miras sahibinin sağ olmaması halinde tüm mirası alt soy almaktadır. Eğer alt soydan da herhangi bir ölüyse onun alt soyuna geçmektedir.

Bunlar dışında miras bırakılan kişinin eşi ve komple alt soyu da ölü ise miras anne ve babaya geçmektedir. Anne babanın da ölü olması halinde anne babanın alt soy kısmına yani kardeşlerine geçmektedir.

En son örnek olarak bu kişiler de ölü ise yine boşa kalmayarak amca/dayı, teyze/hala gibi mutlaka hak sahibine miras bir şekilde paylaştırılmaktadır. En son ihtimal bu kişilerde ölü ise miras tamamen devlete kalmaktadır.

Kardeşler arasında miras paylaşım durumu eşit şekilde yapılmaktadır. Kardeşler annem babanın ölümünde eşit bir şekilde alır ancak kardeşlerden biride hayatta olmaması halinde kardeşin alt soyundan devam ederek yine miras paylaştırılır.Miras Hukukunda Ev Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras Sahibi Yaşarken Ev Paylaşımı Nasıl Olur?

Vefat eden kişinin mal varlıkları, hakları ve tüm borçları mirasçılara geçmesi haline miras intikali denmektedir. Miras sahibi yaşarken mal varlıklarını paylaştırması halinde bu işlem tek bir şekilde gerçekleşmektedir.

Miras bırakan kişi sağken bir vasiyetname yazar ve kimlere ne kadar şekilde paylaşacağını belirtebilir. Miras bırakan kişi miras paylarında da gerekli gördüğü noktada düzenlemeler yapabilir. Ayrıca yasal olmayan kişilere de dilerse mirasını bırakabilir.

Miras Hakkını Kimler Temin Edebilir?

Mirasçılar, kanunen belirli kişiler olmasıyla birlikte miras bırakan kişinin irade-i durumlarından da kaynaklı mal varlıklarını paylaştırabilir. Yasal mirasçılar;

  • Miras bırakan kişinin bağları,
  • Miras bırakan kişinin kan bağları,
  • Alt soyu ve öncesinde evlat edindiği kişiler,
  • Mirasçı kişinin eşi,
  • En sonunda kimseye ulaşılamaması halinde devlet,

Böylelikle kanunen belirtilen kişiler ile başlayarak devlete kadar mal varlığı kalmaktadır.Miras Hukukunda Ev Paylaşımı

Miras Paylaşım Oranları Ne Şekilde Yapılmaktadır?

Miras sahibi olan kişinin eşi sağ ise mal varlığının 4’te 1’ne yasal olarak tamamına sahip olmaktadır. Bundan sonra ki süreçte mirasın geriye kalan kısmında mirasçının alt soyuna mal varlığı eşit bir şekilde paylaştırılmaktadır.

Ancak tabii bunlar dışında miras sahibi kişi ölmeden önce eşinden boşanmış olması halinde kesinlikle eşiyle bir bağlantısı kalmaması durumundan mal varlığı paylaştırılamaz. Tüm miras olduğu gibi alt soy içerisinde dengeli ve eşit bir şekilde paylaştırılmaktadır.

Nikahlı bir eş, miras sahibi olan kişinin anne- babası ile ortak mirasçılar mirasın neredeyse yarısına sahip olabilirler. Geriye kalan kısımda mal varlıkları anne ve babaya eşit bir şekilde bölünmektedir.

Ayrıca bunlara ek olarak da miras paylaşımı konusunda sorun yaşanılması ve hakkınızı adaletli alamadığınızı düşündüğünüz hallerde karşı tarafta ki kişiye miras paylaştırılması davası açabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları - 1 YORUM
  1. Nuray dedi ki:

    Merhaba miras sahibi annem yaşıyorken mal varlığının birini benim imzam olmadan erkek kardeşime verebilir mi

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27