İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

İş Mahkemesinde işçi davası açma

23.10.2019
1.629
iş davası

iş davası açma usulü

İş mahkemesine dava açmak için ne yapmak gerekir sorusu çalışılan kurumla ya da işverenlerle, çalışanlar ya da işçiler arasında oluşan hukuki problemlerde tarafların bilgi arayışı içinde olduğu en önemli konudur. İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için kurulan İş Mahkemesine, dava açmak adına başvuru yapmadan önce tarafların bilmesi gereken önemli noktalar bu makalede sırasıyla anlatılacaktır.

Öncelikle, bu tarz davaları açmak için davacının avukatı olmasına gerek yoktur. Doğru ve iyi yazılan bir dilekçeyle davayı açmak mümkündür. Bu sayede, davacı avukat masrafı yükünden de kurtulmuş olacaktır. İş mahkemesinde, dava masrafı talep edilecek olan bedele, tanık sayısına, keşif olup olmadığına ve avukat sayısına göre farklılık gösterecektir. Bu masraflar 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda belirtilen yargılama giderlerine göre değişmektedir. Başvuru yapmadan önce burada belirtilen değerleri kontrol edip ona göre başvuru yapmak davacının ileride bir sürprizle karşılaşmasını engelleyecektir.

Hangi Davalar Görülür

İş Mahkemesinde ne tür davalar görülür dendiğinden işçi ve işveren arasındaki sorunlar demek mahkemenin ilgi alanını fazlasıyla aşar. İş Mahkemesinde sadece çalışılan kurum ve çalışan kişi arasındaki iş sözleşmesinden veya İş Kanunundan kaynaklanan haklarla ve taleplerle ilgili hukuki anlaşmazlıkların ele alındığı davalar görülür. Bu davalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • İşe iade davası,
  • Fazla mesaiden kaynaklanan haklara ilişkin davalar,
  • Kıdem ve ihbar tazminatıyla ilgili davalar,
  • Yıllık izinlere ilişkin davalar,

Bu ve benzeri nedenlerle ilgili olarak, iş akdine ya da iş kanuna dayanan hak iddiasında bulunacak olan işçiler İş Mahkemesi’ne başvurabilir.

Dava Açmak için Önemli Bilgiler

İş Mahkemesine dava açmak için bilinmesi gerekenler sadece doğru yere başvurmakla bitmiyor. Nereye, ne şekilde, nasıl bir dilekçeyle başvuru yapmak gerektiğini bilmek süreci en doğru şekilde başlatmaya yardımcı olacaktır. Kısaca İş Mahkemesine dava nasıl açılır şöyle belirtilebilir:

  • İlk olarak iş mahkemesi zaman aşımı sürelerini bilmek gerekir. Kıdem ve itibar tazminatı için 10 yıl olarak belirlenen süre, diğer alacaklarla ilgili olan davalar da 5 yıl olarak belirlenmiştir.
  • Dava öncesinde karşı tarafa ihtarname gönderilebilir. Borç ödenmezse karşı tarafa açılacağı hakkında davalıyı bilgilendirmek davacıyı, mahkeme önünde iyi niyetli olduğuna kanaat getirtir.
  • Dava dilekçesi açılmalı ve dilekçe İş Mahkemesi’ne ya Asliye Hukuk Mahkemesine verilmelidir. Asliye Hukuk Mahkemesine sadece iş yerinin bulunduğu bölgede İş Mahkemesi olmayanlar başvurmalıdır.
  • İş davası dilekçesi yazarken tazminat ve faiz miktarı, doğru tanık belirtme veya husumeti doğru kişiye yöneltme gibi konularda işçiler sorun yaşayabilir. İçeriği en dolu ve istekleri en net biçimde belirten bir dilekçe için avukata danışılabilir.
  • İş kazası, işe iade davası, kıdem tazminatı gibi farklı taleplerin ve konuların belirtileceği dilekçeler olduğu için, kişi kendi yazarken de İnternet ortamında bulduğu dilekçe örneklerini iyi incelemelidir.

Dava Ne Kadar Sürer

İş Mahkemesi Davaları ne zaman sonuçlanır sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. İzmir‘de davalarına bakan her avukata bu soru sorulsa da, neredeyse her bir dava birbirinden farklı sürelerde tamamlanır çünkü davalarının niteliği, tanık sayısı, keşif olup olmaması, sunulan veya incelenecek belgelerin sayısı gibi nedenlerden dolayı dava süresi değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından ortaya konan hedef süre ise 540 gün yani 18 ay olarak belirlenmiştir. Ancak bu süreye İstinaf ve Yargıtay mahkemelerindeki temyiz süreci dahil değildir.

Öte yandan, arabulucu yoluyla çözülen davalarda bu süre daha kısadır. Örneğin bir kıdem tazminatı davası bir ay içinde bile sonuçlanabilir. Ancak, iş kazası gibi davalarda arabulucu olmadığı için onların çözümü daha uzun sürmektedir.

İşe İade Davası

İşe iade davası için gerekli koşullar, haksız yere işten çıkarıldığını düşünen çalışanların var olan haklarını koruması için bilmesi gereken noktalardır. Aşağıdaki maddeler bunların başında gelir.

  • İş sözleşmesinin İş Kanununu veya Basın İş Kanununu kapsamına girmesi gerekmektedir
  • İş yerinde en az 30 kişinin çalışıyor olması gerekmektedir.
  • Çalışan kişi ve kurum arasındaki sözleşme belirsiz süreli olmalıdır.
  • İş akdinin feshi mutlaka işveren tarafından yapılmalıdır.

İşe iade davası şartları yukarıda belirtilmiştir. Peki, işe iade davası ne zaman açılır? Fesih işlemi sonrası ilk 30 gün içinde işe iade davası açılmalıdır.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27