İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Kötü Niyet Tazminatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

12.02.2020
1.245

Kötü niyet tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler konusunda araştırma yapan bireylerin ilk bilmeleri gereken kavramlar, iyi niyet, kötü niyettir ve tazminat kavramlarıdır. Bu kavramları kavrayan bireyler bu konuyu daha rahat anlayıp yorumlayacaklardır.

İyi Niyet, Kötü Niyet ve Tazminat Kavramları

İyi niyet hukuki anlamda, bireyin bilmemesi ve bilebilecek durumda da olmamasıdır. Kötü niyet ise, bilerek ve bilecek durumda olarak tercih hakkını yanlış olandan yana kullanmaktır. Kanun önünde, kötü niyeti kanıtlanamayan her birey iyi niyetlidir. Önemli olan bir diğer kavram ise tazminattır. Tazminat, zararın miktarından daha az düzeyde olabileceği gibi, zarar miktarından fazla da olamaz.

Maddi ve Manevi Anlamda Kötü Niyet Tazminatı

Kötü niyet tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler konusunun başında, maddi zarara uğratan kötü niyet ile manevi zarara uğratan kötü niyet tazminatının farklı olacağıdır. Maddi anlamda zarara uğratan kötü niyet durumunda, hâkim zararın araştırılmasını talep eder ve kendisine verilen takdir yetkisi doğrultusunda, zararın bir kısmının veya tamamının tazmin edilmesini karar kırabilir.

Kanunlara göre maddi zarardan daha yüksek bir miktarda tazminat verilemez. Manevi anlamda zarara uğratan kötü niyet tazminatı ise çok daha başkadır. Burada neye göre zarar tazmininin yapılacağı çok iyi belirlenmelidir.

Verilecek tazminat miktarı ise, ne manevi tazminat davalarının artmasına sebep olacak kadar kışkırtıcı oranda yüksek, ne de manevi olarak zarar gören bireyin tatmin olmayacağı kadar azdır. Burada hâkim, kendisine verilen takdir yetkisi ile belirtilen durumlara uygun olacak şekilde manevi tazminat bedeli belirler ve zarar tazmin edilir.

Kötü Niyet Nasıl Olur?

Kötü niyet tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler kısmında önemli bir konuda hangi durumlarda kötü niyetli olunacağının bilinmesidir. Bir örnek ile kötü niyeti açıklayacak olursak, böbrek nakline ihtiyacı olan bir bireye uygun bir donör bulunur. Bulunan donör, ameliyatın başka bir şehrin özel bir hastanesinde gerçekleşmesini ister. Böbrek nakline ihityaç duyan birey bu şartları gerçekleştirir, masraf eder ve ameliyat saati geldiğinde donör vazgeçtiğini belirtir.

Bu durumda nakle ihtiyacı olan birey, hem maddi anlamda hem de manevi anlamda zarara uğrar. Zarara uğrayan birey mahkemeye başvurursa, mahkeme ilk önce donör olan kişinin bu ameliyattan vazgeçme sebebini, masrafları ve donör olma umudu verme durumlarını bilerek yapıp yapmadığını sorgular.

Eğer zarar vermek amaçlı bu durumu yaptığı kanıtlanırsa, hakimin takdir ettiği ölçüde zararı tazmin eder. Kanıtlanamaz ise de, hukuki anlamda iyi niyetli sayılır ve zararı tazmin etmek durumunda değildir.

Kötü Niyet Tazminatı İle İyi Niyet Tazminatı Arasındaki Fark

Kötü niyet tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler ne kadar önemli ise, iyi niyet tazminatı ile kötü niyet tazminatı arasındaki farkların bilinmesi de o kadar önemlidir. Kötü niyeti kanıtlanan birey maddi ve manevi anlamda zararın hâkim tarafından takdir edilen bölümünü öder. İyi niyetli olan birey ise ortaya çıkan zararı tazmin etmek durumunda değildir.

Kötü Niyet Tazminatı Davası Süresi

Kötü niyet tazminatı hakkında bilinmesi gerekenler konusunu araştıran bireyler, kötü niyetli kişiye karşı açılan bu davanın ne kadar zaman süreceğini de oldukça merak ederler. Bu davalarda zarara uğrayan kişi, karşı tarafın kötü niyetli olduğunu kanıtlamak durumundadır.

Kanıt niteliğinde sayılan unsurlar, dijital ortamda kayıt altında olan konuşmalar, şahitler, bireyler arasında hukuki geçerliliği olmamasına rağmen oluşturulmuş olan belgeler mahkemeye delil olarak sunulur. Hâkim kötü niyete karar verirse zarar tazmini ancak bu noktada devreye girer. Ancak davacı olan birey, kötü niyeti kanıtlayamazsa karşı taraf iyi niyetli kabul edilir ve burada da zarar tazmini söz konusu değildir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27