İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Gaibin Mirasçılığı Nasıl Olur?

25.12.2019
7.493

Kişiden uzun süredir haber alınamıyorsa eğer kayıp ve ölmüş olma olasılığı var ise bu kişilere gaip denir. Gaibin mirasçılığı nasıl olur? Hakkında detaylı bilgi almanız daha mantıklı olacaktır. Kişini gaip olup olmadığına karar verilmesi için;

  • Kişinin ölme olasılığı olduysa veya herhangi bir tehlike sonucunda kaybolduysa, kaybolma süresinden sonra eğer 1 yıl geçtiyse mahkeme bu kişi hakkında gaipliğine karar verir.
  • Kişiden uzun zamandır haber alınamaması durumunda bu kişi hakkında son haber tarihinden sonra 5 yıl geçmesi durumunda mahkeme kararınca kişi hakkında gaipliğine karar verilir.
  • Uzun süredir haber alınamama gibi durumlarda kişiden haberin kesilmesi yeterlidir.

Ölüm olduğuna dair ufak da bir olasılık bulunması gerekir.

Gaiplik Hakkını Kimler İsteyebilir?

Hakları olan ve mirasçı olan kişiler yararlanabilir. Gaip yüzünden mirastan mahkum kalanlar da dava açmaya hakkı bulunur. Konuyla ilgili olarak Gaibin mirasçılığı nasıl olur? Yazılarını okumanız da fayda var.

Gaiplik Kararı ve Haklar

Mahkeme tarafından gaiplik kararı verildiği zaman ölüme bağlı olan haklar da kullanılır. Ölen kişi için mirasçılık açılması gerekir. Ölen kişinin malları mirasçıları tarafından paylaştırılır. Mirasın geçmesi için gaiplik kararının mutlaka çıkmış olması gerekir. Gaiplik kararının sonuçları gaip olan kişiden son haber alma tarihinden itibaren geçerli olur. Bu nedenle mirasçı olabilmek için sağ olmak, yoksun olmamak gibi şartların haber alım tarihinde olması gerekir.

Miras Açılma Durumu

Kişinin hakkında gaip kararı verilmesi durumunda ölüm tarihi sonradan tespit edilirse, mirasın açılma tarihi son haber alınan tarih olmayıp kişinin öldüğü zaman olması gerekir. Gaiplik durumu ile ölüm durumu her ne kadar birbirine benzetilse de aslında aralarında oldukça fazla fark vardır. Çünkü gaibin dönmesi gibi bir ihtimal de bulunur. Gaibin dönme ihtimalini göz önünde bulunduran mahkemeler mirası teslim almış olan mirasçıları da teminat gösterme yükümlülüğüne sokar. Söz konusu olan teminatlar;

  • Gaiplik kararı ölüm tehlikesi ile verildiyse 5 yıl,
  • Uzun süredir kişiden haber alınamadıysa ve gaiplik kararı verildiyse 15 yıl müddetle teminat göstermek gerekir. Bu teminat sonucunda mirasçılar haklarını alırlar.
  • Gaip olan kişinin 100 yaşına gelmiş olması halinde teminat süresi de biter.

5 yıllık teminat sürecinin başlangıcı mirasçının da zilyet olduğunu gösterir. 15 yıllık teminat süresi de gaipten haber alınması tarihinde başlar.

Gaip De Teminat

Miracılar için bulunan teminat verme hakkı musaleh ve intifa olanlar içinde geçerlidir. Gaip olan kişinin daha sonra ortaya çıkması halinde mirasçı hakları geri vermek zorundadır. Gaip ne zaman geri dönerse dönsün bu durum hiç fark etmez mirasçılar da haklarından vaz geçmek zorundadırlar.

Gaipliğine karar verilmiş olan bir kimsenin mirası alınması durumunda bir çeşit şarta bağlı olarak kazanım olur. Mirasçı olan bir kişinin gaip gelmesi halinde ise mirasçılar arasında sağ olan veya olmayan kişinin bilinmemesi ve henüz gaiplik kararı alınmamış olan kimse varsa bu kişinin mirası da iade olur.

Gaiplik Davası

Gaiplik davası açılacağı zaman diğer davalar da olduğu gibi harç ve gerekli masraflar peşin olarak alınır. Her davanın masraf ve harç bedelleri kendine özgüdür. Dava da dinlenen tanık kişileri, tebligat sayısı, gerekli raporlar dava ücretlerini de etkileyebilir.

Gaiplik Davası Kaç yıl Sürer?

Gaiplik süresi kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolması durumunda kaybolma anından tam olarak 1 yıl süresidir. Bir yılın tamamlanması halinde mahkemeye dava için başvurmanız da mümkün olacaktır. Kişiden ancak 5 yıl boyunca haber alınamaması durumunda dava sonuçlanmış olacaktır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27