İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Boşanan Eş Miras Alır mı?

24.12.2019
13.961

Dünya ilkel zamanlardan bu yana hep bir mücadele alanı olmuştur. Nitekim günümüz modern çağının bu hali ve şekli almasında eski dönemlerdeki mücadelelerin büyük payı olmaktadır. Neticede geçmiş dönemlerde var olan bu mücadeleler genelde iki kavram arasında var olmuştur. Buna göre bu kavramlar adalet ve devlet oluşturmak olmaktadır. Bakıldığında her iki kavram da birbiri ile alakalı olan kavramlar olmaktadır. Buna göre ilkel dönemlerde bir devlet kavramı ortada yoktu. Nitekim adalet bireysel olarak sağlanmaya çalışılan bir durumdu.

Neticede hal böyle olunca da bir karmaşa durumu ortaya çıkmaktaydı. En sonunda da bir ortak irade ile ve toplum sözleşmesi ile devlet kavramı meydan getirildi. Nitekim herkesin iradesinin bir yansıması olan devlet ile beraber de bir hukuk kavramı ortaya çıkmıştır. Nitekim hukuk evrensel bir kavram olmaktadır ve bu hali ile herkes için vardır. Nitekim hukuk kavramı ile karmaşalar son bulmaya çalışılmış ve bir bakıma hem ceza hem de adalet sistemi oturtulmuştur. Tarihsel süreçler ile gelişen insanoğlu nihayet modern sistem olan demokrasi ile tanışınca da birçok yeni hukuk dalı ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi de aile hukuku olmaktadır. Buna göre aile hukuku kapsamında birçok hukuk kavramı da bulunur. Bunlardan bir tanesi de boşanma hukuku olmaktadır. Boşanmak yasal bir hak olarak bilinir. Nitekim bu konuda da birçok hak bulunmaktadır. Son zamanlarda boşanma durumunun fazla olmasından dolayı da Boşanan Eş Miras Alır mı? sorusu en çok merak edilen sorulardan birisi olmaktadır.

Boşanma Nedir?

Boşanma Türk Medeni Kanunu’nun verdiği yetkiler neticesinde ve yine aynı kanunun sunduğu çerçeve neticesinde evlilik birliğinde oluşan ihlaller neticesinde ve bu durumun ilgili ve yetkili hakim nezdinde tespit edilmesi ile evlilik birliğinin yasal düzlemde son bulması olayıdır. Nitekim boşanma iki kapsamda ele alınan bir konu olmaktadır. Boşanma hukukta anlaşmalı ve çekişmeli boşanma olarak vardır.

Anlaşmalı Boşanma

İlgili kişilerin aile mahkemesine boşanma dilekçesi vererek ortak bir irade ile ve ortak bir bildiri ile yetkili hâkimin huzurunda ve kararıyla boşanma işleminin yapılmasıdır. Bu işlem gerekli kanuni düzlem oluştuğu takdirde oldukça kısa bir süre içerisinde gerçekleşen bir işlem olmaktadır.

Çekişmeli Boşanma

Yine Türk Medeni Kanunu kapsamında ve ilgili hakimin huzurunda gerçekleşen fakat anlaşma ortamının ve ortak bir iradenin bir türlü sağlanmadığı bir boşanma şekli olmaktadır. En nihayetinde hâkimin gözlemi ve kararı sonucunda oluşur.

Miras Hukuku Nedir?

Bir kişinin ölümü neticesinde o kişiye ait olan mal varlığının kime ne şekilde dağıtılacağını ayarlayan hukuk dalı olmaktadır. Nitekim yasal ve atanmış olmak üzere iki mirasçı türü vardır. Yasal mirasçılar 3 şekilde düzenlenmiştir. Bunlar;

  • Birinci derece
  • İkinci derece
  • Üçüncü derece

olmaktadır.

Yasal Mirasçılar

Nitekim yasal mirasçılar içinde 3 zümre yer alır. Buna göre

  • Birinci zümre miras bırakanın çocukları ve torunlarıdır
  • İkinci zümre miras bırakanın anne ve babasıdır
  • Üçüncü zümre ise miras bırakanın büyük anne ve büyük babasıdır

olarak düzenlenmiştir. Sağ kalan eşin ise mirasçı olma durumu zümreye göre değişir. Buna göre eğer bir çocuk varsa eş birinci dereceden mirasçı olur. Eğer yoksa 3. dereceden mirasçı olur. Nitekim evlilik birliği olduğu gibi evlilik durumunun son bulma ihtimali de her zaman mevcuttur. Bu durumda ilgili eşin mirastan yararlanma durumu da oldukça merak edilen bir durum olmaktadır.

Boşanan Eş ve Miras

Bu durum TMK’nın 181. maddesinde açıkça düzenlenmiş olmaktadır. Buna göre boşanan eşler birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar. Eğer ki boşanma durumundan sonra bir atanmış mirasçı durumu yoksa ya da boşanma işleminden evvel herhangi bir ölüm durumuna göre ayarlanmış bir durum varda yararlanırlar.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27