İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. Konak / İzmir
tr

Mirastan Yoksunluk Nedir?

01.01.2020
1.780

İnsanlar tarih boyu birçok alanda çeşitli gelişimler gerçekleştirmiştir. Bunlar birçok sancılı süreci yaşatmış ve beraberinde getirmiştir. Buna göre insanların tarih boyu inşa sürecinde en fazla sıkıntı çektiği durum hukuk ve beraberinde gelen adalet olmaktadır. Adalet kavramı ilk insan dönemlerinden bu yana her zaman talep edilen bir kavram olmuştur. Buna göre bu talep birçok önemli gelişimi ve birikimi de beraberinde getirmiştir. Buna göre adalet kavramının inşa süreci devlet kavramını ortaya çıkarmıştır. Bir dizi tarihsel gelişmeler ve ortak irade beyanı ile bu kavram beraberinde birçok durum ile gelişmiştir. Buna göre adalet kavramının talep edilmesi devleti ve devletin ortaya çıkması da hukuku geliştirmiştir. Hukuk bugün en modern hali ile var olmaktadır. Neticede bu modern hal demokratik sistemler ile var olmaktadır. Bugün birçok hukuk dalı bulunur. Bunlardan bir tanesi de miras hukuku olmaktadır. Miras hukuku oldukça geniş ve derin bir alan olmaktadır. Buna göre diğer hukuk dalları ile en fazla içli dışlı olan bir alan olmaktadır. Buna göre bu alanda merak edilen birçok kavram vardır. Bunlardan bir tanesi de mirasta yoksunluk nedir? Sorusunun cevabı olmaktadır. Miras hukuku alanında hem dünyada hem de ülkemizde birçok uzman bulunur.

Miras Hukuku Nedir?

Miras hukuku ölen ya da kayıp olan kişinin geride kalan mal varlığının kime ne şekilde paylaştıracağını belirleyen hukuk dalı olmaktadır. Buna göre miras hukuku iki şekilde dizayn edilen bir hukuk dalı olmaktadır. Buna göre miras hukuku yasal ve atanmış mirasçı olmak üzere iki şekildedir.

Yasal Mirasçı

Yasal mirasçı kavramı mal sahibi kişi ile soyu ve akrabalığı olan ve miras hakkına otomatik olarak sahip olan kimselerdir. Buna göre yasal mirasçılar bir alt ve bir üst soy olarak da bilinir. Yasal mirasçılar belirli yakınlık derecesinde miras alan kişilerdir. Bu oranlar belirlidir.

Atanmış Mirasçı

Atanmış mirasçı ise mal sahibi kişinin hayatını kaybetmeden evvel yapmış olduğu irade beyanı neticesinde mirasının tamamını ya da bir bölümünü hukuksal düzlemde verdiği kişiler olmaktadır. Atanmış mirasçı sonradan yapılan düzenlemeler neticesinde oluşur. Nitekim bu durum vasiyetname ile oluşur.

Miras Hukuku Paylaşımı

Miras hukuku yasal mirasçı kapsamında belirli yasal paylaşım oranlarına sahip olmaktadır. Buna göre bunlar ilk etapta;

  • Birinci dereceden zümre
  • İkinci dereceden zümre
  • Üçüncü dereceden zümre

olarak belirlenir. Bu belirlemenin ardından da paylaşım yapılır.

Miras Hukuku Paylaşım Oranları

Miras hukuku paylaşımı oranları da yakınlık derecesine göre belirlenmiştir. Buna göre;

  • Birinci derece olan altsoy sağ kalan eş ile çocuk ya da çocuklar olmaktadır. Buna göre sağ kalan eş var ise mirasın 4’te 1’ini, çocuklar ise 4’te 3’ünü alır.
  • Eğer altsoy ve eş yok ise miras bırakanın anne ve babası ve kardeşleri mirası eşit bir şekilde paylaşır.
  • Miras bırakanın altsoyu, eşi ya da anne babası yoksa miras büyük anne ve büyük babaya kalır. Eğer onlarda yoksa miras devlete kalır.

şeklinde düzenlenir. Bu durumlar yasal miras çerçevesinde işleme alınan durumlardır.

Mirasta Yoksunluk

Mirasta yoksunluk kavramı miras bırakan kişinin ilgili kişiler tarafından öldürülme girişiminin olduğu ya da öldürmüş olan kişi ya da kişilerdir. Nitekim bu durum neticesinde miras hakkından yasal olarak yoksun bırakılırlar.

Bu kapsamda mirastan yoksun kalmak miras bırakanı öldürme teşebbüsünde olmak, öldürmek ya da yaşamını tek başına sürdüremeyecek hale getirmek gibi durumlar olmaktadır. Buna göre mirastan yoksun kalma durumu miras bırakan kişinin affetmesi ile ortadan kalkar.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0505 949 36 27